Europass i sociala medier och äventyr utomlands

Europass har satsat på att erbjuda intressant, mångsidigt och nyttigt innehåll i sociala medier. Vi bestämde att intervjua Kalina Cybulska, som följer Europass Europe på Facebook, för att få reda på vad hon tänker om våra sociala medier – och mycket mera.

Kalina Cybulska

Kalina, en 30-årig journalist, bor i Warszawa, Polen och jobbar på det polska filminstitutet (Polish Film Institute). Hur började en polsk journalist följa Europass Europe på Facebook? “Jag hittade den då jag läste om Europass Viral Video-tävlingen. Jag tyckte att detta var ett bra initiativ som skulle kunna vara mycket nyttigt för människor som vill jobba utomlands.”

Vad tycker Kalina om Europass Europe på Facebook? Enligt Kalina är sidan rätt så enkel – och detta tycker hon om. “Den visuella sidan döljer inte innehållet och själva idén. Jag tycker också om faktumet att sidan inte är fullproppad med information. Istället är den tydlig och användarvänlig”. Kalina erkänner att hon inte har använt Europass -dokumenten. “För tillfället är det trevligt att veta att de existerar. Jag har inte ännu använt dem men jag skall säkerligen göra det om jag letar efter jobb i framtiden.” Kalina påpekar att så som många polacker har hon också övervägt att bo någon annanstans än i Polen. Om det händer i framtiden, kan Europass erbjuda nyttiga verktyg. Som Kalina reflekterar, borde vissa saker vara enhetliga inom den Europeiska unionen för att underlätta livet. “Europass -verktyg hjälper en individ då det gäller yrkesfrågor.”

Att bo utomlands är ingenting främmande för Kalina. “För elva år sedan jobbade jag sex månader i Rotterdam. Polen blev medlem i den Europeiska unionen fyra månader efter att jag hade flyttat bort. På den tiden jobbade jag som barnsköterska i en familj med fyra barn. Under mina studier försökte jag kombinera resandet med att förtjäna pengar. Jag förtjänade inte mycket – i själva verket slösade jag mera än jag förtjänade. Trots det lyckades jag tillbringa den bästa semestern i mitt liv i Brighton i Stor-Britannien. Under vistelsen hade jag också ytterst underliga arbetsuppgifter: jag tog hand strandtoaletter, jobbade på en bar för lesbiska kvinnor och städade hotellrum - som var mycket tröttsamt.” Vilket är ditt bästa minne från dina resor? Kalina kommer ihåg alla människor som hjälpte henne och hennes vänner då de liftade igenom Europa. “De litade på oss, de gav oss pengar, de hjälpte oss ur desperata situationer”, erinrar hon med värme.

Kalinas liv verkar intressant och händelserikt. Men detta går bra överens med faktumet att Kalinas råd i livet är att “det är bättre att ångra vad man har gjort än att ångra något som aldrig blev gjort”. Detta verkar sant i hennes fall.

Följ Europass Europe på Facebook: https://www.facebook.com/europasseurope/
Följ Europass Europe på Pinterest: https://www.pinterest.com/europass/

Text: Maaria Tirri
Foto: Mateusz Ścibor

Kalina Cybulska har upplevt flera främmande kulturer, tröttsamma jobb och svåra situationer utomlands. Vilka är hennes tankar om Europass -verktygen, Europass Europe på Facebook och livet i allmänheten? Läs mera för att får reda på detta.

Kommentar(0)

Lägg till kommentar

Regler för kommentering

Vi publicerar korta kommentarer (maxlängd 300 ord) som är förknippade med textens tema. Kommentarerna granskas innan publicering. Granskningen och publiceringen sker på vardagar under tjänstetid. Kommentarerna publiceras antingen som sådana eller lämnas opublicerade, de redigeras inte. När kommentarerna publiceras syns de under texten i kronologisk ordning.

Vi publicerar kommentarer som inte bryter mot lag eller goda seder. I kommentarerna får man t.ex. inte

  • framföra rasistiska eller osakliga kommentarer
  • uppvigla till våld eller brott
  • förete olagligt eller kränkande material
  • publicera information om någon annans privatliv
  • publicera upphovsrättsligt skyddat material
  • publicera länkar till annat material som inte relaterar till diskussionsämnet eller annars är osakligt
  • marknadsföra eller göra reklam
  • massposta inlägg eller uttalanden.

Sådana kommentarer som strider mot anvisningarna publiceras inte. Webbplatsen underhålls och kommentarerna granskas av Utbildningsstyrelsen, europassi@oph.fi.

Namn:  
Kommentar:  
Bekräftelse: Vad är sju plus ett?

Svar:  

Med denna fråga försöker vi hindra automatisk användning av blanketten
Kommentarer publiceras först efter godkännande
För att kommentera måste din webbläsare tillåta cookies. Du kan acceptera cookies via webbläsarens inställningar.