11 tips för en globetrotter

Världen har blivit mindre genom åren. Vissa gånger tycks människor byta länder som sockor - och jag är inget undantag. Enligt mina räkningar har jag flyttat nio gånger utomlands under mitt liv. Nu igen håller jag på och förbereder en ny vistelse utomlands, denna gång en tre månader lång praktikperiod vid Finlands ständiga representation vid Unesco i Paris. Jag håller på och skannar dokument, checkar att min försäkring säkert är i ordning och försöker bestämma vilka klänningar jag borde ta med mig. Med andra ord: samma som så många gånger tidigare. Men vad har jag lärt mig från mina vistelser utomlands? Vilka praktiska tips skulle jag kunna erbjuda våra läsare som kanske far utomlands i framtiden? Nedan finns en kort lista på saker som en globetrotter borde ta i beaktande.

Erfaren globetrotter Maaria Tirri

1. Som utgångspunkt, försök alltid att packa så lätt som möjligt. Jag tar ofta bort 1/3 av det som jag ursprungligen hade tänkt packa.

2. Ha ett separat sparkonto som man inte kan komma åt med ett bank- eller kreditkort. Om ditt kort stjäls har du ännu medel kvar.

3. Ha åtminstone två bank- eller kreditkort och – om möjligt – två identitetsbevis (ett pass och ett identitetskort). Om ett försvinner eller inte längre kan användas, har du ett i reserv.

4. Skanna de viktigaste dokumenten och ha dem sparade på ett säkert ställe, som i din e-brevlåda.

5. Ha en liten påse eller en midjeväska under dina kläder för att gömma värdefulla saker och dokument, t.ex. kontanter, ett kreditkort eller viktig kontaktinformation. I fall alla dina saker stjäls, har du ännu något kvar.

6. Försök att resa endast med ett bagage på ditresan. Packa en lätt och mångsidig väska i bagaget – väskan kan du sedan använda som handbagage på returresan. Du köper ju alltid något under din vistelse, kom igen!

7. En liten bärbar resevåg är din bästa vän då du reser med lågprisbolag. Inget dyrt överraskande på flygfältet efter en galen shoppingresa.

8. För att få reda på var den lokala befolkningen tycker om att äta och tillbringa tid, fråga bara. Jag har hittat flera av mina favoritrestauranger, caféer och barer genom att fråga främmande människor på gatan. De är vanligtvis endast nöjda att få berätta om sina favoritplatser.

9. För att veta mera om resmålet, utnyttja applikationer, internetgrupper och dina bekantar i sociala medier. Till exempel Foodspotting är en bra applikation för att hitta god mat runtom dig och Meetup möjliggör att du hittar människor som är intresserade av likadana saker som du, som t.ex. mat, språk, konst och kultur.

10. Om du köper ett reseminne, köp något som du använder varje dag. Jag köpte ett rivjärn för parmesanost i Italien och alltid då jag använder det, tänker jag på min härliga tid där.

11. Var generös och hjälpsam medan du är utomlands. Jag har fått hjälp så många gånger utomlands att jag vill göra samma sak för andra. När jag ser någon som har svårigheter med resväskan, frågar jag om de behöver hjälp. Om jag ser en grupp människor som tar fotografier, frågar jag vanligtvis om jag kan ta ett foto på hela gruppen. Vanligtvis är de jätte glada och tacksamma.

Vad väntar du på? Hela världen är din.

Maaria Tirri är innehållsleverantör för Europass.

Text: Maaria Tirri
Foto: Maaria Tirri

Maaria Tirri har mycket erfarenhet av att flytta utomlands och resa omkring i världen. Via denna text vill hon dela några nyttiga tips till våra läsare. Du skall aldrig titta på ett rivjärn för parmesanost på samma sätt.

Kommentar(0)

Lägg till kommentar

Regler för kommentering

Vi publicerar korta kommentarer (maxlängd 300 ord) som är förknippade med textens tema. Kommentarerna granskas innan publicering. Granskningen och publiceringen sker på vardagar under tjänstetid. Kommentarerna publiceras antingen som sådana eller lämnas opublicerade, de redigeras inte. När kommentarerna publiceras syns de under texten i kronologisk ordning.

Vi publicerar kommentarer som inte bryter mot lag eller goda seder. I kommentarerna får man t.ex. inte

  • framföra rasistiska eller osakliga kommentarer
  • uppvigla till våld eller brott
  • förete olagligt eller kränkande material
  • publicera information om någon annans privatliv
  • publicera upphovsrättsligt skyddat material
  • publicera länkar till annat material som inte relaterar till diskussionsämnet eller annars är osakligt
  • marknadsföra eller göra reklam
  • massposta inlägg eller uttalanden.

Sådana kommentarer som strider mot anvisningarna publiceras inte. Webbplatsen underhålls och kommentarerna granskas av Utbildningsstyrelsen, europassi@oph.fi.

Namn:  
Kommentar:  
Bekräftelse: Vad är tre plus noll?

Svar:  

Med denna fråga försöker vi hindra automatisk användning av blanketten
Kommentarer publiceras först efter godkännande
För att kommentera måste din webbläsare tillåta cookies. Du kan acceptera cookies via webbläsarens inställningar.