Yksitoista vinkkiä maailmanmatkaajalle
Maailmasta on tullut pienempi paikka vuosien saatossa. Joskus ihmiset tuntuvat vaihtavan maata kuin sukkia; ja itse en ole mikään poikkeus. Laskujeni mukaan olen muuttanut ulkomaille jo yhdeksän kertaa elämäni aikana. Taas kerran olen valmistautumassa uuteen pidempään matkaan ulkomaille. Tällä kertaa menen kolmen kuukauden korkeakouluharjoitteluun Pariisiin Suomen pysyvään edustustoon Unescossa. Skannaan stressaantuneena asiakirjoja, varmistelen kolmatta kertaa, että vakuutukseni varmasti on voimassa ja yritän päättää, mitä mekkoja otan mukaani. Toisin sanoen: samaa tuttua puuhaa. Mutta mitä olen tarkalleen ottaen oppinut ulkomaanoleskeluiltani? Mitä käytännön neuvoja voisin antaa lukijoillemme, jotka kenties lähtevät ulkomaille lähitulevaisuudessa? Alla on lyhyt lista käytännön asioista, jotka maailmanmatkaajan kannattaa pitää mielessään.
1. Käytännön ohjenuora: pakkaa niin kevyesti kuin pystyt. Ihan oikeasti. Itse otan usein pois noin 1/3 niistä tavaroista, jotka aioin alun perin ottaa mukaani.
2. Pidä erillinen säästötili, johon ei pääse käsiksi kortilla. Jos pankkikorttisi varastetaan matkan aikana, on sinulla vielä jonkin verran varoja jäljellä.
3. Hanki ainakin kaksi pankki- tai luottokorttia ja jos mahdollista, kaksi henkilöllisyystodistusta (yksi passi ja yksi henkilöllisyyskortti). Jos yksi hukkuu tai lakkaa toimimasta, on sinulla aina varaversio.
4. Skannaa tärkeimmät asiakirjasi ja tallenna ne turvalliseen paikkaan, kuten esim. sähköpostitilillesi.
5. Hanki pieni pussukka tai vyölaukku vaatteidesi alle, jonne voit piilottaa tärkeitä tavaroita ja asiakirjoja, kuten esim. käteistä, yhden pankki- tai luottokortin ja tärkeitä yhteystietoja. Jos kaikki laukkusi varastetaan matkan aikana on sinulla vielä jotakin jäljellä.
6. Yritä matkustaa menomatkalla pelkällä ruumalaukulla. Pakkaa sen sijaan kevyt ja monikäyttöinen kangaskassi ruumalaukkuun. Tätä kassia voit sitten käyttää käsimatkatavarana paluumatkalla. Älä valehtele itsellesi, ostat kuitenkin jotakin matkasi aikana, vaikka lupasit itsellesi muuta!
7. Pieni digitaalinen matkavaaka on paras ystäväsi, kun matkustat halpalentoyhtiöillä. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä lentokentällä, kun olet innostunut vähän liikaa ostosreissulla.
8. Saadaksesi selville, missä paikalliset syövät ja viettävät aikaa, kysy. Olen usein löytänyt uusia lempiravintoloita, kahviloita ja baareja kysymällä tuntemattomilta kadulla. Useimmiten he ovat mielellään kertoneet minulle lempipaikoistaan.
9. Tietääksesi lisää matkakohteesta, hyödynnä sovelluksia, internetryhmiä ja tuttaviasi sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Foodspotting on hyvä sovellus, jonka avulla voit löytää hyvää ruokaa lähialueeltasi ja Meetup -ryhmät mahdollistavat sen, että löydät ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin sinä, kuten ruuasta, kielistä, taiteesta ja kulttuurista.
10. Jos haluat ostaa matkamuiston, osta jotakin, jota käytät joka päivä. Ostin parmesaaniraastimen Italiasta ja aina kun käytän sitä, muistelen ihanaa aikaani Italiassa.
11. Ole antelias ja avulias oleskelusi aikana. Minua on autettu monen monta kertaa ulkomailla, joten haluan tehdä saman muille. Jos esimerkiksi näen jonkun raahaamassa matkalaukkuaan rappusia ylös, kysyn josko voisin auttaa häntä. Jos näen ryhmän ihmisiä ottamassa valokuvia, kysyn usein haluavatko he, että otan kuvan koko ryhmästä. Usein he ovat enemmän kuin kiitollisia eleestä.
Ja nyt, mitä sinä vielä odotat? Maailma on sinua varten.
Maaria Tirri on sisällöntuottaja Europassille.
Teksti: Maaria Tirri
Valokuva: Maaria Tirri
Maaria Tirrillä on paljon kokemusta ulkomaille muuttamisesta ja matkustelusta. Tässä kirjoituksessa hän haluaa jakaa pari käytännönläheistä neuvoa lukijoillemme. Et enää ikinä katso parmesaaniraastinta samalla tavalla.