Vuorotteluvapaa on huikea mahdollisuus

Inka Leismalla oli kaksi tavoitetta vuorotteluvapaalle. Molemmat toteutuivat häkellyttävän nopeasti.

“Tämähän on aivan käsittämättömän hieno mahdollisuus”, Inka Leisma hehkuttaa vuorotteluvapaata. Onhan hän oikeassa: mahdollisuus ottaa töistä pitkä palkallinen vapaa on ylellisyyttä, jota muissa maissa ihmetellään.

Inka Leisma

Leismalle vuorotteluvapaa tarkoitti vapautta arkirutiineista. Vapautta nukkua riittävästi ja herätä hitaasti valon mukana. Lähteä aamukahvin jälkeen koiran kanssa kävelylle.

“Minulla oli kaksi tavoitetta vuorotteluvapaalle: halusin asua Berliinissä ja löytää projektin”. Berliinissä Leisma oli käynyt jo lukuisia kertoja. Hän ei kyllästy kaupunkiin, jota hän kutsuu boheemin Euroopan pääkaupungiksi.

Toive uudesta projektista liittyi Leisman haluun löytää asia, jota tehdä palavalla intohimolla. Ajatus heräsi, kun hän oli perustamassa joukkorahoitettua Huuma-aikakauslehteä.

“Oli inspiroivaa, kun koko porukalla oli sama tavoite, ja työtä tehtiin valtavalla innolla ja energialla. Se loi suuren kontrastin arkiseen päivätyöhön. Aloin kaipaamaan pidempää irtiottoa vakituisesta työstäni”, Leisma muistelee.

Verohallinnon viestinnässä työskentelevän Leisman ei ollut vaikea suostutella saksalaista puolisoaan muuttoon Berliiniin. He myivät talonsa ja lähtivät.

Kuvasta kirjaan

Berliini oli Leismalle tuttu. Asuminen kaupungissa oli juuri sitä, mitä hän oli odottanutkin - nyt hän vain oli pitkällä lomalla. Leisma nautti puolisonsa kanssa kaupungin huikeasta kulttuuritarjonnasta, pitkistä pyöräretkistä ja lenkeistä koiran kanssa päivänvalossa. “Huomasin, kuinka luksusta oli ulkoiluttaa koiraa valoisaan aikaan, kun oli pitkään tottunut siihen, että ulos pystyi lähtemään vain töiden jälkeen pimeällä”.

Ennen lähtöä Leismalla ei ollut käsitystä siitä, minkälaisen hankkeen hän halusi aloittaa. Siitä huolimatta Leisma kertoo, että projekti löytyi häkellyttävän nopeasti.

Valokuva amerikkalaisesta kirjailijasta Hazel Hawthorne Werneristä pysäytti hänet valokuvanäyttelyssä. “80 vuotta kului kuvan ottamisesta siihen, kun minä sen näin - silti siitä välittyi jotain käsittämätöntä vetovoimaa, mitä en osaa selittää”.

Projekti oli löytynyt. Leisma kirjoittaisi Hawthornen elämäkerran.

Leisma ei tiennyt Hawthornesta mitään nähdessään kuvan. Kun hän paneutui aiheeseen, hän huomasi, että Hawthorne oli elänyt mielenkiintoisen elämän. Leismaa kiehtoi ajatus ihmisestä, joka oli liikkunut samoissa piireissä tunnettujen taiteilijoiden kanssa, mutta joka ei ollut itse saavuttanut menestystä. Joka oli ollut lähdeviite muiden elämäkerroissa, mutta josta ei ollut kirjoitettu. “Halusin tehdä näkymätöntä näkyväksi”.

Tällä hetkellä Leismalla on kirjaa kirjoitettuna yli sata sivua. Projekti on vielä kesken, mutta hyvässä vaiheessa. Ensi vuoden aikana Leisma etsii sille kustantajaa.

Innostunut ote elämään

Leisma palasi tammikuussa töihin pitkän tauon jälkeen. Vuorotteluvapaan jälkeen hän jäi vielä puoleksi vuodeksi virkavapaalle. Töihin paluu hieman jännitti. “Haluaisin, että vakituisessa työssäkin säilyisi se pitkän vapaan aikana muodostunut innostunut ote elämään, että elämässä voisi tavoitella omia unelmiaan”, Leisma sanoo.

Leisma kertoo, että pitkän vapaan anti ei niinkään ole yksittäisissä asioissa, joita hän on tehnyt, vaan siinä, mitä hän on oppinut itsestään. “Olen huomannut, että minulle sopii hyvin, että teen jonkin aikaa jotakin projektia suurella intensiteetillä. Ja olen konkreettisesti huomannut, että omia haaveitaan pitää tavoitella nyt, eikä huomenna. Vaikka ottaisikin pienen askeleen kerrallaan”.

Inka Leisma

Vuorotteluvapaa on suuri muutos ja vaatii suunnittelua. Leisma kuitenkin kannustaa pitkän vapaan ottamisesta haaveilevia rohkeuteen. Hän kehottaa ihmisiä kulkemaan kohti niitä tavoitteita, jotka ovat itselle tärkeitä. “Tietenkin voi olla helpompaa tehdä elämässä useita pieniä muutoksia yhden ison sijaan”.

Kokemukset Europassiin

Europassi on Leismalle tuttu - hän on käyttänyt tutkintotodistuksen liitettä hakeutuessaan ulkomaille töihin ja käyttänyt myös Europassin ansioluetteloa. Leisma näkee Europassin varteenotettavaksi työkaluksi vuorotteluvapaalta palaavalle. Jos myöhemmin hakee uutta työpaikkaa, työnantaja varmasti haluaa tietää, mitä hakija on tehnyt pitkän vapaan aikana. Kertyneen osaamisen voi kätevästi kuvata Europassissa.

“Minun olisi aika helppo kertoa, että olen työstänyt kirjaprojektia, opiskellut ja myöhemmin virkavapaalla tehnyt viestinnän konsultointia. Mutta keskeisintä pitkässä vapaassa kuitenkin ovat muut asiat kuin varsinaiset suoritukset”, Leisma huomauttaa.

Opittuja taitoja voi hyvin kuvata Europassin ansioluettelossa. Välivuodesta voisi koota portfolion Europassiin, Leisma ehdottaa.

“Jos työnhaku tulevaisuudessa perustuu yhä enemmän LinkedInin-tyyppisiin sähköisiin työkaluihin, on sekä työnhakijan että työnantajan etu, että on olemassa yhteinen formaatti osaamisen kuvaamiseen”.

Teksti: Juha Rudanko

Kuva: Samuli Siirala

Inka LeismaInka Leisma halusi asua Berliinissä ja löytää työstettäväkseen projektin. Onnistuiko?

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on neljä plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.