Vapaaehtoistyö opettaa

Vapaaehtoistyö on antoisaa, Punaisen Ristin vapaaehtoiset kertovat. Siinä myös oppii taitoja, joita arvostetaan työmarkkinoilla.

Monet hakeutuvat vapaaehtoistyöhön auttamisen halusta, mutta työstä saa paljon myös itse, Punaisella Ristillä vapaaehtoistyötä tehnyt Pia Aaltonen kertoo. “Vapaaehtoistyö ei ole yksisuuntaista auttamista, vaan se on vastavuoroista”, hän korostaa.

Aaltonen on ollut mukana Punaisen Ristin monikulttuurisuustoiminnassa. Hän on pitänyt koulutuksia maahanmuuttajille suunnattuun ystävävätoimintaan osallistuville vapaaehtoisille ja järjestänyt viikottaista kahvilaa erilaisista kulttuureista kiinnostuneille.


Pia Aaltonen

“Monelle käy niin, että lähtee vapaaehtoistyöhön juuri auttamishalusta, mutta tapaa sen parissa niin hyviä kavereita, että uusista ystävistä tulee tärkeä syy jatkaa työtä”, täydentää myös Punaisella Ristillä vapaaehtoisena toimiva Heini Lumio.

Nuorisotyötä ja kieliä yliopistossa opiskellut Lumio on toiminut vapaaehtoisena kouluttajana, eli kouluttanut esimerkiksi läksyhelppikerhoja pitäviä vapaaehtoisia. Hän on ollut myös mukana järjestämässä leirejä. “Vapaaehtoistyötä on tarjolla joustavasti sen verran, kuin itse on valmis tekemään”, Lumio kertoo.


Heini Lumio

Vastuuta ja itsevarmuutta

Aaltonen päätyi Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi sattumalta. Hän opiskeli yliopistossa sosiaalipolitiikkaa ja oli kiinnostunut maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta. Gradun valmistumisen jälkeen hänellä oli aikaa vapaaehtoistyöhön.

“Halusin merkityksellisen harrastuksen ja olin jo pitkään halunnut tehdä monikultuurisuuteen liittyvää vapaaehtoistyötä. Otin ensimmäisenä yhteyttä Punaiseen Ristiin, ja sieltä löytyi heti tekemistä”, hän muistelee.

Lumio puolestaan oli ollut Punaisella Ristillä harjoittelijana ja päätyi jatkamaan vapaaehtoisena.

Yksi vapaaehtoistyön parhaita puolia Lumion mukaan on se, että siinä kokee tekevänsä jotain hyödyllistä ja tarpeellista. Samalla siinä oppii paljon.

“Punaisella Ristillä vapaaehtoiset koulutetaan hyvin. Kun itse toimii kouluttajana, kertyy kokemusta esiintymisestä ja oppii toimimaan joustavasti erilaisissa tilanteissa - asioita, joista on hyötyä työssä kuin työssä”, Lumio kertoo.

Myös Aaltonen kokee oppineensa paljon vapaaehtoistyössä. “Itseluottamus kasvaa, kun saa ottaa vastuuta uusista asioista ja huomaa pärjäävänsä”, hän kertoo.

Maahanmuuttajien kanssa toimiessa oppii kommunikoimaan ihmisten kanssa, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan ja käyttämään omaa äidinkieltään selkeämmin, hän lisää.

Arvostettua kokemusta

Sekä Lumio että Aaltonen korostavat, että vapaaehtoistyöstä on hyötyä silloin, kun hakee palkkatyötä. Lumio arvioi, että siitä on erityisen paljon hyötyä nuorelle työnhakijalle, jolla ei ole vielä paljon oman alan työkokemusta. Vapaaehtoistyö antaa aktiivisen kuvan työnhakijasta ja osoittaa sen, että hän on ottanut vastuuta.

Aaltonen työskentelee Satakunnan Monikulttuuriyhdistyksessä toiminnanohjaajana ja koordinaattorina maahanmuuttajien työllistymishankkeessa. “Vapaaehtoistyöstä oli ehdottomasti hyötyä työnhaussa. Erityisesti kouluttajakokemusta arvostetaan työmarkkinoilla”, Aaltonen kertoo.

Hän korostaa, että varsinkin järjestöt monesti kysyvät vapaaehtoiskokemuksesta työhaastattelussa, koska järjestötyöhön usein kuuluu vapaaehtoisten ohjaamista.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita Aaltonen ja Lumio kannustavat ottamaan rohkeasti yhteyttä järjestöihin. Sitoutumista järjestöön ei tarvitse pelätä. “Tämä on kuitenkin vapaaehtoista toimintaa; työtä tehdään oman halun ja kiinnostuksen mukaan,” Lumio huomauttaa.

On monenlaisia tapoja tehdä vapaaehtoistyötä, ja itselle sopivia tehtäviä varmasti löytyy, Aaltonen kertoo. Vapaaehtoistyötä voi tehdä kerran tai kaksi, tai sitoutua tekemään sitä säännöllisesti pidemmän aikaa.

Kouluttamisen lisäksi Lumio on mukana järjestämässä ensi kesänä pidettävää Punaisen Ristin suurleiriä. “Siinä oppii varmasti paljon kokeneemmilta vapaaehtoisilta”.

Aaltonen ei juuri nyt ehdi tekemään vapaaehtoistyötä, mutta haluaa tehdä sitä jatkossa. “Haluaisin toimia vapaaehtoisena maahanmuuton ja monikulttuurisuuden parissa tulevaisuudessakin. Erityisesti haluaisin toimia pakolaisen tukihenkilönä”, Aaltonen kertoo.

Teksti: Juha Rudanko
Kuvat: Samuli Siirala

Kaikki osaaminen näkyville Europassin avulla

Europassin avulla voi tuoda esille sellaista osaamista, taitoja ja kokemusta, joka muuten voisi jäädä piiloon. Europass-ansioluettelon ja siihen liitettävien muiden Europassin asiakirjojen avulla voi osoittaa eri tavoin hankitun osaamisen.

Lue lisää siitä miten Europassista on sinulle hyötyä: http://europass.fi/tietoa_europassista

Yksi vapaaehtoistyön parhaita puolia on se, että siinä kokee tekevänsä jotain hyödyllistä ja tarpeellista. Samalla siinä oppii paljon myös työelämää varten.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yhdeksän plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.