Europassi uudistuu

Yli kymmenen vuotta käytössä ollut Europassi uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Asiakirjapohjaisesta järjestelmästä siirrytään verkkopohjaiseen palvelualustaan. Uudenlainen palvelu tarjoaa kansalaisille monipuolisen valikoiman työkaluja ja palveluita työnhakuun ja opintoihin.

Uusi palvelualusta vaiheittain käyttöön

Europassin palvelualustalle tulee tietoa mm. opiskelumahdollisuuksista, tutkinnoista ja tutkintojen viitekehyksistä sekä osaamisen ja tutkintojen tunnustamismahdollisuuksista. Lisäksi saatavilla tulee olemaan yhteinen ansioluettelopohja sekä muita välineitä, joiden avulla voi kuvailla työ- ja oppimiskokemusten, myös liikkuvuuden ja vapaaehtoistyön, kautta hankittuja taitoja ja tutkintoja. Europass-palveluun tulee myös osaamisen kuvaamista ja arviointia helpottavia työkaluja. Palvelun käyttäjille tarjotaan mahdollisuus itse tallentaa ja hallinnoida omia tietojaan, esimerkiksi ansioluetteloa, Europass-palvelun kautta.

Uusi Europassi on yhteydessä myös muihin työmarkkinoita ja koulutusjärjestelmiä koskeviin Euroopan unionin välineisiin ja palveluihin, kuten EURES-portaaliin. Näin voidaan varmistaa paremmat palvelut kansalaisille.

Uutta palvelualustaa lähdetään kehittämään vaiheittain ja se tulee asteittain käyttöön vuoden 2019 lopulla. Palvelualustaa kehitetään käyttäjälähtöisesti.

Europassi Opetushallituksessa

Europassi-järjestelmä otettiin Suomessa käyttöön 1.1.2005. Europassi kehitettiin tukemaan työ- tai opiskelupaikkojen hakemista Euroopassa. Keskeiset Europassi-asiakirjat ovat yhteinen eurooppalainen ansioluettelomalli (CV) sekä tutkintotodistusten liitteet. Kahdentoista vuoden aikana Europassi on saavuttanut miljoonia käyttäjiä ja sitä on kehitetty käyttäjien tarpeiden mukaan.

Opetushallitus on koordinoinut Europassin toimeenpanoa Suomessa alusta asti ja jatkaa edelleen tässä tehtävässä. Opetushallitus vastaa Europassin toimeenpanosta, kehittämisestä ja siitä tiedottamisesta Suomessa.

Europass-päätös on osa kesäkuussa 2016 esiteltyä uutta osaamisohjelmaa Euroopalle.

Lisätiedot:

Europassi-päätös: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2018.112.01.0042.01.ENG&toc=OJ:L:2018:112:FULL
Kysy meiltä: yhteydenottolomake

Kuvassa uuden Europassi-päätöksen tärkeimmät asiat.

Uusi Europassi tarjoaa tukea ja työkaluja kansalaisille työ- ja opiskelumahdollisuuksien parantamiseksi Euroopassa.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yhdeksän plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.