Työpaikka on avain yhteiskuntaan

Työllistyminen on maahanmuuttajien kotoutumisen keskeisin haaste - ja kielitaito ensisijaisen tärkeä, jotta töitä voi saada. Venäjältä Suomeen muuttanut Nikolay Karpov auttaa maahanmuuttajia pääsemään alkuun suomalaisessa työelämässä.

“Monissa raporteissa ja seminaareissa todetaan, että Suomeen tarvitaan lisää maahanmuuttajia töihin, koska Suomi eläköityy nopeasti,” maahanmuuttokoordinaattori Nikolay Karpov Sastamalan koulutuskuntayhtymästä sanoo.

Työssään Karpov auttaa maahanmuuttajia saamaan jalansijaa suomalaisessa työelämässä. Hän auttaa hakemusten tekemisessä, tilin avaamisessa ja muissa uuteen maahan asettautumisen perusasioissa.

Karpovilla on erityisen hyvä näkökulma maahanmuuttajien työllistymiseen, sillä hän on itse muuttanut Suomeen Venäjältä. “Minun oli helppo asettua Suomeen, mitään ongelmia ei ollut.”

Kielitaito avainasemassa

Kielen oppiminen on keskeisimpiä haasteita maahanmuuttajien työllistymisessä. Karpoville itselleen kieli ei ollut ongelma, vaan päinvastoin etu - hän on koulutukseltaan suomen kielen opettaja ja kääntäjä. Maahanmuuttokoordinaattorin työhön kuuluukin paljon tulkkausta.

Karpov palkattiin maahanmuuttokoordinaattoriksi vuonna 2008, kun Parkanoon oli saapunut edellisenä vuonna neljäkymmentä venäläistä hitsaajaa töihin. Käytännön asioiden hoitamiseen haluttiin henkilö, joka puhuu sekä suomea että venäjää.

“Olin jo aikaisemmin Suomessa työskennellessäni huomannut, että täällä on paljon venäjänkielisiä työntekijöitä, jotka eivät vielä osaa hyvin suomea, ja mietin, miten he pärjäävät.”

Karpov auttoikin Suomessa asuvia venäläisiä ystäviään käytännön asioiden hoitamisessa jo ennen, kuin alkoi tehdä sitä työkseen. “Jos ei osaa kieltä, täällä on vaikeaa”.

Karpovin mukaan monille suomen kielen oppiminen on haastavampaa kuin esimerkiksi englannin kielen, ja päivätyötä tekevän ihmisen voi olla vaikea opiskella uutta kieltä iltaisin. “Hitsaajat tulivat tänne täysin ummikkoina. Uuden kielen opiskeleminen alusta alkaen aikuisiällä ei ole helppoa”.

“Tietenkin aina on niitä, jotka saavuttavat hyvän kielitaidon nopeasti,” Karpov lisää.

Osaaminen ratkaisee

Työllistyminen on avain kotoutumiseen. Parkanoon saapuneiden hitsaajien lähtötilanne oli hyvä, koska kaikilla oli jo työsopimus valmiina.

“Työsopimus on kuin passi, se avaa monet ovet yhteiskunnassa,” Karpov sanoo.

Karpov korostaa, että omalla aktiivisuudella on suuri vaikutus työllistymiseen. “Mol.fi-sivusto on hyvä - se on työnhaun pääväylä - mutta kannattaa hyödyntää myös muita tapoja. Pitäisi kysellä tuttavilta, ystäviltä ja sukulaisilta, hyödyntää kaikkia mahdollisia kanavia”.

Taantuman seurauksena osa hitsaajista lomautettiin. Aktiivinen työnhaku kuitenkin tuotti tulosta; osa heistä löysi töitä eri puolelta etelä-Suomea ja Lapista asti.

Oman haasteensa työllistymiseen tuo ulkomailla suoritettu koulutus. Ulkomailla suoritetulle tutkinnolle voi hakea tunnustuksen Opetushallitukselta. Tutkinnon tunnustamisella voi osoittaa työnantajalle, minkälaista suomalaista koulutusta tutkinto vastaa. Tutkintoa ei välttämättä tunnusteta sellaisenaan, vaan pätevyyden saavuttamiseen voidaan vaatia täydentäviä opintoja.

Moniin julkisen sektorin töihin tunnustusta vaaditaan. Tiettyjen alojen ammatinharjoittamisoikeuksista vastaavat alakohtaiset viranomaiset.

Vaikka moniin töihin voi tarvita virallisen tunnustuksen tutkinnolleen, Karpov korostaa oman osaamisen merkitystä. Riippuu täysin alasta, miten ulkomailla suoritettuun koulutukseen suhtaudutaan, hän huomauttaa. On ihan eri asia, etsiikö työnantaja diplomi-insinööriä vai hitsaajaa.

“Hitsaajalle on helppo järjestää testi työpaikalla, jotta nähdään, mitä hän osaa. Tärkeintä on se, että hallitsee ammattinsa hyvin”.

Tavoitteellisuus tärkeää

Karpoville itselleen Suomeen muuttaminen oli luonteva valinta. Karpov opiskeli suomen kielen opettajaksi Petroskoissa. Pietarissa ja Moskovassa suomen taidoille on kysyntää, hän kertoo. “Mutta Petroskoista on lyhyempi matka Suomeen kuin Moskovaan,” hän hymyilee.

Karpovilla itsellään oli selkeä tavoite: hän haaveili työstä, jossa voisi hyödyntää suomen kielen taitoaan ja äidinkieltään venäjää. Hän korostaa, että selkeä tavoite on tärkeä maahanmuuttajalle.

Monia Suomeen tulijoita houkuttelee yleinen turvallisuus, eikä välttämättä palkkataso, Karpov huomauttaa. Pietarissa voi hyvinkin saada korkeampaa palkkaa kuin Suomessa.

“Toisaalta on myös ihmisen luonteesta kiinni, houkutteleeko Suomeen muuttaminen. Suomalainen hiljaisuus ei sovi kaikille,” hän nauraa.

Teksti: Juha Rudanko

Kuva: Samuli Siirala

Työllistyminen on maahanmuuttajien kotoutumisen keskeisin haaste - ja kielitaito ensisijaisen tärkeä, jotta töitä voi saada.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on seitsemän miinus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.