Tuo osaamisesi esiin Europassilla

Ansioluettelo kannattaa laatia huolella - ja räätälöidä haettavan työtehtävän mukaan.

“Tällä pystyy hyvin kuvaamaan omaa osaamistaan. Europassin laatiminen herättää myös pohtimaan omaa osaamistaan tavallista laajemmin”, Anna-Riikka Oravakangas pohtii. Hän täyttää omaa Europassiaan Opetushallituksen Europass-keskuksen asiantuntijan Susanna Kärjen avustamana.

Anna-Riikka Oravakangas

Oravakangas täyttää Europass-ansioluettelonsa uudella sähköisellä työkalulla. Työkalu tekee ansioluettelon täyttämisestä jouhevaa. Käyttäjä joutuu miettimään vähemmän, mitä tekee seuraavaksi, koska työkalu ohjaa häntä. Sähköinen työkalu myös taittaa ansioluettelon valmiiksi.

Oravakankaalle Europassi on tuttu entuudestaan. Hän työskenteli edellisen kesän harjoittelijana Opetushallituksen Europass-keskuksessa. Hän on itsekin käyttänyt Europassia hakiessaan opiskelijavaihtoon Italiaan.

Oravakangas valmistui filosofian maisteriksi viestinnän monialaisesta maisterikoulutusohjelmasta Vaasan yliopistosta huhtikuun lopussa. Tämän kevään hän työskenteli harjoittelijana ja tietopalvelusihteerinä Suomen Akatemian viestintäyksikössä.

Oravakangas aloittaa ansioluettelon kokoamisen täyttämällä siihen tiedot työkokemuksestaan. Työnimikkeiden lisäksi ansioluettelossa voi kuvata osaamista, jota kyseisessä työpaikassa on hankkinut.

“Uutta on se, että sähköisellä työkalulla voi nyt täyttää ansioluetteloon tiedot myös vapaaehtoistyöstä”, Kärki huomauttaa. “Haluamme saada ihmiset heräämään siihen, että osaamista kertyy myös muusta kuin perinteisestä palkkatyöstä”.

Räätälöi tehtävän mukaan

Kärki kannustaa työnhakijoita varaamaan aikaa siihen, että he laativat Europassin ansioluettelon huolella. Täydellisestä versiosta voi tulla pitkä, mutta sitä voi karsia sen mukaan, mihin työpaikkaan hakee.

Ansioluettelo kannattaa aina räätälöidä työtehtävän ja työnantajan mukaan, Kärki muistuttaa. “Työnantaja huomaa helposti, jos sama ansioluettelo on lähetetty moneen paikkaan. Jos CV on huolella räätälöity haettuun työtehtävään, se antaa myönteisen kuvan hakijan motivaatiosta”, Kärki lisää.

Oravakangas siirtyy ansioluettelon osioon, jossa voi kuvata omaa kielitaitoaan. Kielitaitoa arvioidaan eurooppalaisen viitekehyksen puitteissa. Ansioluetteloa täyttäessä voi tarkistaa viitekehyksen kuvaukset kielitaidon tasoista. “Itsearviointi pistää miettimään kieliosaamistaan syvällisemmin”, Oravakangas huomauttaa.

Kielitaitoa voi tarkemmin kuvata Europassin kielipassissa, jonka voi kätevästi liittää ansioluetteloon. Kielipassissa voi tuoda esiin esimerkiksi opiskelijavaihdossa, työharjoittelussa tai ulkomaanmatkoilla kertynyttä kielitaitoa perinteisillä kielikursseilla karttuneen osaamisen lisäksi.

Sisältö ratkaisee

Oravakangas kehuu Europassin ansioluettelon helppoutta ja monipuolisuutta. “Mutta miten Europassilla voi erottautua hakijoiden joukosta, kun ansioluettelon pohja on kaikille sama?” hän kysyy.

Kärki huomauttaa, että työnhaussa ansioluettelon sisältö myy hakijan. Europass-ansioluettelossa on standardipohja, mutta käyttäjän on tarkoitus kuvata osaamistaan mahdollisimman paljon omin sanoin.

Europassi on myös hyvä työkalu nuorelle, joka ei ole aikaisemmin laatinut ansioluetteloa. Europassin monipuolisuus ja käyttäjää opastava sähköinen työkalu varmistavat, että ansioluettelo sisältää kaikki tarvittavat tiedot.

Valmiin Europassin voi ladata itselleen esimerkiksi PDF- ja XML-muodoissa. PDF-muodossa ansioluettelo on kätevä lähettää työnantajalle. XML-muotoon tallennettua ansioluetteloa voi helposti päivittää, ja esimerkiksi muokata sopimaan paremmin haettavaan työtehtävään.

Oravakangas aikoo käyttää Europassia jatkossakin. Se on erityisen hyvä haettaessa kansainvälisiä työtehtäviä, hän pohtii.

Oravakangas on ollut harjoittelijana Suomen suurlähetystössä Washington D.C.:ssä Yhdysvaloissa, ja olisi mahdollisesti kiinnostunut työskentelemään ulkomailla myös tulevaisuudessa. “Matkakohteina Aasia ja Etelä-Amerikka kiinnostavat. Tällä hetkellä tulevaisuus on avoin”.

Teksti: Juha Rudanko
Kuvat: Samuli Siirala

Anna-Riikka OravakangasAnsioluettelo kannattaa laatia huolella - ja räätälöidä haettavan työtehtävän mukaan.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kymmenen miinus yhdeksän?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.