Tarttuvat tunteet

Mitä tuon mukanani astuessani huoneeseen?

Olen aina pitänyt pohtimisesta, miettimisestä ja keskustelemisesta. Viime aikoina olen tehnyt sitä erityisen paljon. Olen esimerkiksi puhunut ystävieni kanssa siitä, mitä tuomme mukanamme, kun astumme huoneeseen. Tässä en viittaa Spotify-listaan, sipsipussiin tai hyödyllisiin taitoihin, vaan energiaan, ilmapiiriin ja tunteisiin. Entä sinä, mitä sinä tuot huoneeseen astuessasi sisään? Optimismia, lämpöä, positiivista henkeä – vai kenties lannistunutta tunnelmaa?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tunteet ovat usein tarttuvia. Esim. BrainCraftin video “Ovatko tunteesi tarttuvia?” (Are Your Emotions Contagious?), osoittaa, että ihmisten tunteet tarttuvat usein muihin. Tästä syystä niin positiiviset kuin negatiivisetkin tunteet saattavat levitä influenssa-aallon tavoin lähiympäristössäsi. Luultavasti meistä jokaiselle tulee mieleen joku, joka levittää jatkuvasti iloa ja kannustavan ilmapiirin ympärilleen. Samalla tavalla jokainen mitä luultavimmin tietää jonkun, joka levittää jatkuvasti ympärilleen lannistuneisuutta ja negatiivisia tunteita. Toisin sanoen tunteemme eivät ole ainoastaan meidän omiamme. Tunteemme eivät vaikuta ainoastaan omaan mielialaamme, vaan myös muiden mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin. Ja kun sitä pysähtyy kunnolla miettimään, niin se on aikamoinen vastuu.

Maaria Tirri

Yhtenä empatian muotona ihmiset yrittävät matkia muiden mielialoja, ilmeitä ja käytöstä – ja vastata niihin. Olen kuullut kollegoiltani, perheenjäseniltäni ja ystäviltäni, että levitän lämmintä, yhteisöllistä ja energistä ilmapiiriä ympärilleni. Tämä ilahduttaa minua erityisen paljon, sillä olen pyrkinyt siihen tietoisesti. Kyllä, olen perustemperamentiltani parantumaton energinen optimisti, mutta olen myös tietoisesti pyrkinyt levittämään positiivisuutta ja hyvää mieltä ympärilleni. Koska loppujen lopuksi: miksi et haluaisi tehdä asioista helpompia ja parempia ihmisille ympärilläsi?

Yritän olla erityisen tietoinen siitä tunnetilasta ja ilmapiiristä, jota levitän astuessani työpaikalle. Työpaikoilla vietetään yleisesti ottaen paljon aikaa tiiviisti muiden kanssa, joten siellä viihtyminen ei ole merkityksetön asia. Itse haluan olla positiivisen energian ja voimaannuttavien tunnetilojen ympäröimänä, joten haluan luonnollisesti saada tämän aikaiseksi myös muille. Sitaatti “ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa” on harvinaisen totta tässä tapauksessa, kuten se usein on.

Pitäisikö elämän tyrskyjen lannistamien ja allapäin olevien ihmisten siis teeskennellä olevansa äärimmäisen tyytyväisiä, jotta muilla olisi mukavampaa? Ei, on vastaus. Jokainen meistä on eittämättä kokenut elämän nurjan puolen ja omien tunteiden täydellinen kätkeminen ei hyödytä ketään. Sen sijaan tietoisuus tunteiden tarttumisesta on tärkeää. Tämä on erityisen tärkeää heille, jotka jatkuvasti levittävät negatiivista olotilaa ympärilleen ja latistavat tunnelman paikassa kuin paikassa. Olemalla tietoinen tunnetilojen tarttumisesta muihin, yksilö voi kenties harkita uudelleen lannistavia kommentteja työprojektista ja hillitä pessimistisen yleistunnelman levittämistä kahvipöydässä. Voisin vaikka lyödä vetoa siitä, että suurin osa ihmisistä ei halua vetää muita alakulon syövereihin, vaikka oma tunnetila olisi mikä.

Puhuin ystävieni kanssa uudenvuodenlupauksista. Yksi ystävistäni oli päättänyt, että tänä vuonna hän aikoi olla lannistamatta muita ja huonontamatta ilmapiiriä ympärillään pisteliäillä kommenteilla. Mielestäni tämä kuulostaa erinomaiselta uudenvuodenlupaukselta. Toivon sen leviävän noroviruksen lailla.

Maaria Tirri on sisällöntuottaja Europassille.

Teksti: Maaria Tirri

Valokuva: Amanda Lehtola

Maaria TirriTutkimukset ovat osoittaneet, että tunteet ovat usein tarttuvia. Mitä sinä tuot mukanasi työpaikalle?

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kuusi miinus kuusi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.