Onko vuosi 2016 sinun vuotesi? 10 uudenvuodenlupausta, jotka tuovat iloa elämääsi.

Alkava vuosi on monien mielestä sopiva aika aloittaa puhtaalta pöydältä, tavoitella terveellisempiä elämäntapoja ja olla kaikin tavoin parempi ihminen. Minä en ole mikään poikkeus tässä asiassa, vaan laadin aina vuoden alussa listan lupauksista, jotka pyrin pitämään mielessäni vuoden aikana.

Europassi täytti kymmenen vuotta viime vuonna. Kunnioittaakseni Europassin hienoa ikää ja jatkaakseni uudenvuodenlupausten perinnettä, teen oman listani kymmenestä tavoitteesta vuodelle 2016.

Europassi vuonna 2016
Olin mukana juhlistamassa Europassia, kun se täytti kymmenen vuotta. Annoin Europassille myös pienen lahjan ja kortin, kuten uudenvuodenlupauksiini kuuluu.

Jotkut näistä lupauksista ovat uusia, kun taas toiset ovat osoittautuneet toimiviksi jo aiemmin.

 1. Hankin oman “onnellisuuspurkkini”. Kirjoitan hyviä asioita ja tapahtumia paperilappusille, joilla sitten täytän purkkini. Nämä asiat voivat olla kaikkea onnistuneesta työtehtävästä kauniisiin leikkokukkiin pöydällä. Aion käydä läpi nämä paperilappuset (joita toivottavasti on kertynyt runsaasti) 31.12.2016 pohtiakseni kaikkea ihanaa vuoden aikana tapahtunutta. Elizabeth Gilbertin happiness jar project toimi minun inspiraationani tässä asiassa.
 2. Pohdiskelen usein sitä, mitä minun pitäisi tehdä vapaa-ajallani. Kiehtovia vaihtoehtoja nimittäin löytyy hurja määrä ja kaikkea ei yksinkertaisesti voi tehdä. Muistan kuulleeni joskus, että usein ne asiat, joista nautimme lapsina, tuovat meille myös iloa aikuisia. Ajattelin laittaa tämän teorian käytäntöön tänä vuonna. Palaan lapsuuteni rakkaiden harrastusten pariin, eli menen kerran viikossa öljyvärimaalauskurssille sekä balettitunnille.
 3. Soitan äidilleni kaksi kertaa viikossa. Tulevaisuudessa tulee aika, jolloin antaisin mitä tahansa, jotta kuulisin hänen äänensä uudelleen.
 4. Annan viikoittain positiivista palautetta yrityksille ja lähetän yllätyskirjeitä ja -paketteja rakkailleni kerran kuukaudessa. Tein tämän viime vuonna ja se oli yksi parhaista päätöksistäni pieneen aikaan.
 5. Luen yhden kirjan kuukaudessa. Viime vuonna tuttu ilmiö toistui taas: en lukenut sivun sivua kuukausiin ja sitten yhtäkkiä luin läpi useita kirjoja viikossa. Tänä vuonna tähtään säännöllisyyteen. Olen jo koonnut herkullisen listan kirjoista, jotka aion kahlata läpi. Kuten on jo tiedossa, lukemisella on monia hyviä puolia. Se voi muun muassa säilyttää pääkopan terävänä, auttaa nukkumaan ja tehdä lukijasta empaattisemman, kuten tässä Huffington Postin artikkelissa todetaan.
 6. Pyydän aina palautetta ja vinkkejä, kun en saa haluamaani työpaikkaa. Olen saanut monen monta hyödyllistä parannusehdotusta ansioluettelooni ja hakemukseeni haastattelijoilta ja henkilöstöpäälliköiltä – silloin kun olen sitä uskaltanut pyytää.
 7. Teen vapaaehtoistyötä kaksi kertaa kuukaudessa Punaiselle Ristille. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vapaaehtoistyö on tekijälleen hyödyllistä: se lisää yleistä hyvinvointia ja ennaltaehkäisee mielenterveysongelmia, kuten masennusta.
 8. Nukun kahdeksan tuntia joka yö. Toisin sanoen teen riittävästä unesta prioriteetin itselleni. Kuten tässä U.S.Newsin artikkelissa todetaan, univaje vaikuttaa ihmiseen monella tavalla, esim. heikentäen kognitiivisia taitoja.
 9. Luon kolme uutta tapahtumaa vuonna 2016. Olen päättänyt sisäistää usein siteeratun ajatuksen “ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa”. Rakastan yhteisöllisiä tapahtumia ja perinteitä, joten niitä minun kannattaa itse myös luoda.
 10. Menen yhteen kulttuuritapahtumaan joka kuukausi. Rakastan taidenäyttelyitä, teatterinäytelmiä ja sirkusesityksiä, mutta menen niihin valitettavan harvoin. Nyt on aika muutokselle!

Olen huomannut, että pidän uudenvuodenlupaukseni jos noudatan paria perussääntöä. Teen lupauksistani 1) tarkkoja 2) saavutettavissa olevia ja 3) miellyttäviä. Yleisesti ottaen pyrin luomaan helppoja ja miellyttäviä tavoitteita, jotka tekevät elämästäni rikkaamman – ja näyttävät minulta. Se on hyvä tavoite se.

Teksti ja kuva: Maaria Tirri

Usein uudenvuodenlupaukset pitävät sisällään kaikesta herkullisesta luopumista ja harmaampaa elämää. Ei tällä kertaa. Lue lisää uudenvuodenlupauksista, jotka tuottavat iloa ja hyötyä.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

 • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
 • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
 • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
 • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
 • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
 • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
 • markkinoida tai mainostaa
 • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kuusi plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.