Nuori, jos mielesi halajaa maailmalle – Lähde!

Jos voisin palata ajassa taaksepäin, rohkaisisin nuorempaa itseäni seuraamaan päättäväisemmin omia mielenkiinnon kohteitani. Onneksi mikään ovi ei ole sulkeutunut, ja olen löytänyt omat polkuni maailmalle. Toivon, että monet muutkin nuoret uskaltavat pakata matkalaukkunsa ja lähteä maailmalle, mikäli se tuntuu heistä oikealta ratkaisulta.

Kannustakaa nuoria

En koskaan tullut itse hakeneeksi oppilasvaihtoon lukiossa, vaikka muistan selanneeni innoissani kaikki koulun ilmoitustauluilla olleet Kilroyn, Rotary Clubin, EF:n ja muiden organisaatioiden esitteet. Värikkäissä mainoskuvissa kaikki vaikutti niin jännittävältä ja eksoottiselta. Tahdoin itsekin päästä harjoittelemaan vieraita kieliä samoihin maisemiin.

Sen sijaan annoin seuraavanlaisten kommenttien vaikuttaa ajatteluuni.

”Eikö ole kurjaa, kun jäät muista kavereistasi vuoden jälkeen ja palattuasi Suomeen joudut uudelle luokalle itseäsi nuorempien kanssa?”

”Hoidat ensin lukion loppuun ja lähdet sitten myöhemmin.”

Näin kymmenen vuotta myöhemmin nämä argumentit kuulostavat toinen toistaan hölmömmiltä.

Kuva: Anu Märkälä

Kasainvälisen kokemuksen merkitys

Yhden vuoden ikäero muihin luokkatovereihin nähden ei ole mikään maailmanloppu. Päinvastoin eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa toimeen tuleminen on äärimmäisen arvokas taito, jolle on käyttöä läpi elämän.

Yhden vuoden ”viivästys” ulkomailla voi parhaimmillaan selkeyttää nuoren tulevaisuuden suunnitelmia. Niin minullekin kävi, kun lähdin lopulta lukion jälkeen vuodeksi Saksaan Au Pairiksi. Toin sieltä mukanani paitsi sujuvan saksan ääntämyksen niin myös selkeän tavoitteen päästä opiskelemaan valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Kiitos inspiraatiosta kuuluu host-perheeni isälle, jonka kanssa kävin monia keskusteluja suomalaisen ja saksalaisen yhteiskunnan eroista. Äänestin myös elämäni ensimmäistä kertaa paikallisissa kunnallisvaaleissa ja kuuntelin hänen innostunutta tulosanalyysiaan siinä määrin, että joku kipinä jäi kytemään…

Uuteen kulttuuriympäristöön sopeutuminen ja paikallisten kavereiden löytäminen antavat rutkasta itseluottamusta ja kasvattavat sitä kuuluisaa can do –asennetta, jota usein työpaikkailmoituksissakin peräänkuulutetaan. Muistan vieläkin kuinka ylpeä olin itsestäni, kun kävin ensimmäisen kerran hoitamassa pankkiasioita saksaksi tai kun kerroin naapurille valmistaneeni perheen lapsille lounaaksi saksalaista kotiruokaa.

Paremmat eväät kesätyön löytämiseksi

Näistä syistä vaihto-oppilasvuosi tai muu ulkomailla vietetty ajanjakso on nuorelle ehdottomasti eduksi. Se kasvattaa henkisesti ja kehittää myös kesätyönhaun kannalta tärkeitä ominaisuuksia, kuten paineensieto – ja yhteistyökykyä sekä avoimuutta uusille kokemuksille. Kuulemani mukaan kilpailu kesätyöpaikoista ei ole viime vuosina ainakaan vähentynyt.

Lopuksi haluaisin muistuttaa kaikkia aikuisia siitä, että motivoituneet nuoret ovat yllättävän osaavia ja itsenäisiä, kunhan vain kannustus on kohdallaan!

Teksti ja kuvat: Anu Märkälä

Jos vanhempasi tai kaverisi eivät ymmärrä tarvettasi lähteä ulkomaille kielikylpyyn, kannattaa pitää omaa pää ja lähteä silti.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on viisi plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.