Maailmankansalainen

Ulkomaille lähteminen muutti Pauliina Järvisen elämän suunnan.

Oma asunto ja koira, ne sitovat Pauliina Järvisen Lietoon. Omat vanhemmat ovat lähellä. Järvinen on tyytyväinen rauhalliseen elämäntilanteeseen, haluaa asettautua aloilleen.

“Kun palasin Kiinasta, olin aivan poikki”, hän muistelee. Takana oli kymmenen vuotta kiertolaiselämää. Tuntuu siltä, että Järvinen on ollut kaikkialla: Lontoossa, Costa Ricassa, Australiassa, Keniassa, Itävallassa.

“Nyt en halua lähteä mihinkään”, Järvinen hymyilee.

Pauliina Järvinen

Järvisen ensimmäiset kokemukset ulkomailla muuttivat hänen elämänsä suunnan. Hän opiskeli Turun ammattikorkeakoulussa kansainvälistä bisnestä. Hän lähti Kyprokselle vaihtoon vuonna 2005, koska ajatteli, että se olisi eksoottinen vaihtoehto - ja siellä olisi lämmintä. “Kypros oli ihana maa, helposti hallittavissa. Kokemus oli hirveän hyvä ja kasvatti huimasti itseluottamusta”, Järvinen muistelee.

Uusi suunta

Ajatus alan vaihtamisesta alkoi kyteä jo Kyproksella. Se vahvistui entisestään Lontoossa, missä hän työskenteli vedonlyöntitoimistossa. Järvinen lähti sinne työharjoitteluun vuonna 2006. Järvinen kuvaa työpaikkaa leppoisaksi. “Nörtit istuivat tietokoneiden edessä ja koodasivat”, hän hymyilee.

Lontoossa Järvinen ei kuitenkaan viihtynyt yhtä hyvin kuin Kyproksella. Kaupunki on valtavan iso ja kallis; työmatkoihin kului paljon aikaa. “Lontoo on hyvä kaupunki, jos on paljon rahaa”, Järvinen huomauttaa.

Samalla vahvistui tunne siitä, että hän on väärällä alalla. Hän totesi, ettei halua tehdä toimistotyötä.

Hän halusi tehdä työtä eläinten parissa, aluksi ainakin vapaaehtoistyötä. Etelä-Amerikka kiehtoi. Hän selvitti erilaisia vapaaehtoistyömahdollisuuksia.

Mahdollisuus avautui Costa Ricassa. Järvinen työskenteli järjestössä, joka suojelee uhanalaisia kilpikonnia, joita aikaisemmin oli salametsästetty. Kokemus selvensi Järviselle, mihin hän haluaa suunnata: hän halusi opiskella suojeluekologiaa. Suomalaisessa yliopistossa se ei olisi ollut mahdollista.

Tässä vaiheessa ajatus siitä, että opiskelupaikka olisi ulkomailla, ei Järvistä hirvittänyt, päinvastoin. “Olin nuori ja peloton. Keski-Amerikassa vietetyn ajan jälkeen oli tunne, ettei mikään oikein riitä; Suomi vaikutti ankeammalta”.

Alun adrenaliini

Opiskelupaikka löytyi toiselta puolelta maailmaa. “Halusin Australiaan, koska siellä on lämmin ja siellä on hienoja eläimiä”, Järvinen hymyilee. Hän opiskeli Brisbanessa kandidaatiksi asti, pääaineenaan zoologia.

Aluksi Järvinen ihastui Australiaan. “Kun muuttaa uuteen maahan, alun adrenaliinivyöry on kova. Ensimmäisenä iltana on orpo olo, mutta sen jälkeen tunne on mahtava”.

Alkuinnostus Australiassa jatkui pitkään. Hän sai paljon uusia kavereita, joista monet olivat vaihto-opiskelijoita. Hän nautti australialaisten ystävällisyydestä ja maan rennosta ilmapiiristä, ihanteellisesta ilmastosta ja luonnosta. Järvinen oli asettumassa Australiaan. Hän asui yhdessä australialaisen poikaystävänsä kanssa, opiskeli, kävi töissä.

Suhde ei kuitenkaan kestänyt ja jossain vaiheessa Järvinen alkoi kyllästyä Australiaan. Monet vaihtarikavereista palasivat kotimaihinsa, ja poikaystävän mukana meni osa australialaisesta kaveripiiristä.

Järvinen halusi palata Suomeen, mutta opintoja oli vielä jäljellä. Ratkaisu oli suomalaiselle opiskelijalle harvinainen: hän lähti vaihto-opiskelijaksi Suomeen. “Olen varmaankin ainoa suomalainen, joka on ollut vaihto-opiskelijana Helsingin yliopistossa”, Järvinen nauraa.

Kyproksen kirous

Suomessa kävi niin kuin Järviselle oli käynyt jo useita kertoja. Aluksi oli mukava palata, ja Järvinen suoritti paljon opintoja. Puolen vuoden päästä Suomi oli alkanut tuntua pysähtyneeltä. “Tämä oli pitkään kiroukseni Kyproksen jälkeen: en pystynyt olemaan pitkään samassa paikassa”.

Järvinen sai opintonsa päätökseen, pohti maisteriopintoja, halusi lisää työkokemusta. Työkokemusta hankkimaan Järvinen suuntasi Keniaan vuoden 2012 lopussa. Hän pääsi tutkimusapulaiseksi projektiin, jossa tutkittiin villimarakattien sosiaalista käyttäytymistä.

Puolen vuoden kokemus oli ammatillisesti antoisa, mutta kuva Keniasta jäi ohueksi. Järvinen asui turistikylässä ja vietti suurimman osan ajastaan töissä tai rannalla. “Näin liian vähän todellista elämää Keniassa”, hän harmittelee.

Järvinen kertoo, että hän oli väsynyt palattuaan Keniasta. Uusi mahdollisuus tutkimusapulaisen töihin kuitenkin avautui, ja Järvinen lähti lähes heti Suomeen palattuaan Kiinaan. Se muodostui raskaimmaksi ulkomaanjaksoksi. Kulttuurishokki oli melkoinen kokeneellekin matkaajalle. “Olin aika loppuun palanut, ja tulin takaisin Suomeen etuajassa”.

Suomessa Järvinen opiskeli nopeasti gradua vaille maisteriksi. Kesällä 2014 hän keräsi aineistoa graduun Itävallassa, ja viimeistelee sitä nyt Liedossa.

Avoin tulevaisuus

On mahdotonta eritellä, mikä merkitys kokemuksilla maailmalla on ollut, Järvinen sanoo. “Se kaikki on minua”.

Ainakin lukuisat kokemukset vahvistivat uskallusta ja itsevarmuutta. Järvinen sanoo, että on perusluonteeltaan ujo. Hän korostaa, että jos haluaa lähteä, jännittäminen ja epävarmuus eivät haittaa. Niistä huolimatta voi lähteä - ja kokemus pärjäämisestä voi lievittää niitä. “Vuosien varrella on vahvistunut asenne, että kaikki on elämässä mahdollista”.

Ulkomaankokemuksista haaveilevia Järvinen kannustaa aloittamaan jostakin helposta vaihtoehdosta. Esimerkiksi vaihtoon lähteminen on selkeä mahdollisuus. “Ei välttämättä kannata lähteä heti reppu selässä maailman ympäri - vaikka niinkin voi tehdä!”

Nyt Järvinen vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä Suomessa. Ainakaan vielä maailmalle lähtö ei houkuttele. Gradun jälkeen elämä on avoinna. Järvinen saattaa jatkaa tutkimuksen tekemistä, tai sitten tehdä jotain ihan muuta. “Ihanaa, ettei tiedä!”

Teksti: Juha Rudanko

Kuva: Samuli Siirala

Kaikenlainen osaaminen näkyville Europassin avulla

Europassin avulla voi tuoda esille sellaista osaamista, taitoja ja kokemusta, joka muuten voisi jäädä piiloon. Europass-ansioluettelon ja siihen liitettävien muiden Europassin asiakirjojen avulla voi osoittaa eri tavoin hankitun osaamisen.

Lue lisää siitä miten Europassista on sinulle hyötyä: http://europass.fi/tietoa_europassista

Lue myös miten kansainvälisen osaamisen saa esiin: http://europass.fi/tarinat/kansainvalinen_osaaminen_esiin

Kansainvälinen kokemus muutti Pauliina Järvisen elämän suunnan - ja jätti tulevaisuuden ihanan avoimeksi.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kymmenen miinus kaksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.