Kotona kahdessa maailmassa

Maahanmuuttajilla on suuri potentiaali yrittäjyyteen, nepalilainen Bijay Baniya kertoo.

Bijay Baniya on tehnyt kaikkea: siivonnut ruotsinlaivalla, jakanut ilmaisjakelulehteä, opettanut luonnontieteitä helsinkiläiskoulussa. Ja tietenkin johtanut yrityksiä.

Nepalilainen Baniya saapui Suomeen 19-vuotiaana vuonna 2004, koska oli jo pitkään haaveillut opiskelusta ulkomailla. Suomen Baniya löysi netistä. Hän tarttui mahdollisuuteen opiskella ilmaiseksi englannin kielellä.

Lähtiessään Suomeen Baniya ei ollut koskaan käynyt Nepalin ja Intian ulkopuolella. Hän saapui Varkauteen syksyn ollessa kauneimmillaan. “Opettaja vei porukan meitä kansainvälisiä opiskelijoita käymään mökilleen. Maisema oli kuin postikortista: järven kirkas vesi, värikkäät lehdet puissa”, Baniya muistelee.

Pikkuhiljaa hän huomasi, että lehdet karisevat puista ja tilalle lipuu talven pimeys. Suomi teki Baniyaan syvän ensivaikutelman, mutta etelä-Nepalissa sijaitsevan kotikaupunkinsa Bhairahawan vilinään tottunut mies totesi, että Varkaus on hänelle liian pieni. Hän muutti Helsinkiin, ja pääkaupunkiseutu on ollut hänen kotinsa siitä lähtien.

Hyvällä johtamisella hyvää myös yhteiskunnalle

Kun Baniya kuvaa Suomea itselleen lottovoitoksi, sitä on vaikea pitää kliseisenä. Baniya on valmistunut ammattikorkeakoulusta ja Aalto-yliopistosta ja menestynyt liike-elämässä.

Baniyan kanssa keskustellessa huomaa, että hän osaa hyödyntää saamansa mahdollisuudet. Uransa alkuvaiheessa hän sai lyhyen sairauslomasijaisuuden erään yrityksen myyntipäällikkönä. Baniya teki työnsä niin hyvin, että kun yrityksen toimitusjohtaja siirtyi Saksaan, Baniya nimitettiin yrityksen toimitusjohtajaksi Suomessa. Baniya oli tuolloin työskennellyt yrityksessä viisi kuukautta. Muutamassa vuodessa yritys nousi voitolliseksi.

Tällä hetkellä Baniya on helsinkiläisen IT-firman toimitusjohtaja. “Pidän suomalaisten tehokkuudesta ja täsmällisyydestä. Suomalaiset ovat myös tottuneet tekemään töitä itsenäisesti: voin ohjata työntekijöitä yleisellä tasolla, eikä työntekijöitä tarvitse jatkuvasti valvoa”.

Baniya korostaa, että hyvällä johtamisella hän voi tehdä hyvää yrityksen lisäksi myös yhteiskunnalle. “Luon työpaikkoja. Voin myös auttaa muita maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä tekemään samaa. Haluan parantaa maailmaa!”

Baniya onkin ohjannut muita Suomessa asuvia nepalilaisia. Hän kertoo, että esimerkin voima auttaa muitakin uskaltautumaan yrittäjiksi.

Baniya korostaa maahanmuuttajien potentiaalia yrittäjyyteen. “Muuttaminen Suomeen vaatii suurta rohkeutta. Saman rohkeuden avulla maahanmuuttajat voivat luoda itse mahdollisuuksia itselleen ja lopulta työllistää muita”.

Baniya ylistää suomalaista työkulttuuria, mutta huomauttaa, että myymisen osaamisessa olisi parantamisen varaa. Baniya ottaa kahvikupin käteensä ja huomauttaa, miten suomalainen empisi yrittäessään myydä tuota kuppia. “Suomalainen ei osaa hehkuttaa, että tämä on maailman paras kahvikuppi - vaikka se oikeasti olisikin maailman paras. Myyjän täytyy olla innostunut tuotteestaan, jotta hän voi vakuuttaa ostajan”.

Baniyalla on myynnistä omakohtaista kokemusta. Yrityksen toimitusjohtajanakin hän on myynyt puhelimitse ohjelmistoja toisille yrityksille. Aluksi hän epäröi korostustaan. Hän pelkäsi, että asiakkaat löisivät hänelle luurin korvaan, koska hän puhuu suomea hieman murtaen. “Yllätyksekseni se olikin vahvuus: erotuin kaikista muista soittajista”, Baniya kertoo. “Käänsin vaikeuden vahvuudeksi, ja kannustan kaikkia maahanmuuttajia tekemään samoin. Jokaisen on löydettävä oma vahvuutensa”.

Verkostot antavat mahdollisuuksia

Yrittäjyydestä haaveilevia maahanmuuttajia Baniya kehottaa opettelemaan suomen kielen mahdollisimman nopeasti. Hänen muut neuvonsa sopivat yhtä hyvin kantasuomalaisillekin. “Luo verkostoja, koska ne avaavat mahdollisuuksia. Työharjoittelut ovat hyviä mahdollisuuksia ja niiden kautta voi tutustua suomalaiseen työkulttuuriin”.

Asenteen pitää myös olla kunnossa: jos menestykseen ei usko, ei menesty. Jos ensimmäinen suunnitelma ei toimi, pitää kokeilla jotain muuta. “Riskinottaminen vaikuttaa olevan haasteellista suomalaisille. Heillä on hyviä ideoita, mutta suunnitelmia saatetaan tehdä vuosikausia. Pitäisi tehdä jotakin!”

Baniya kannustaa myös suomalaisia yrittäjiä palkkaamaan maahanmuuttajia. “Maahanmuuttaja tuntee kaksi erilaista maailmaa. Hän voi nähdä enemmän mahdollisuuksia - ja luoda niitä”.

Baniya korostaa sitä, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia; erityisesti hän toivoo, että maahan houkuteltaisiin huomattavasti enemmän korkeakoulutettuja osaajia. Tässäkin hän huomauttaa suomalaisten vaatimattomuudesta markkinoinnissa. “Ei osata myydä sitä, kuinka hyvin asiat täällä ovat”.

Teksti: Juha Rudanko

Kuva: Samuli Siirala

Bijay Banya on helsinkiläinen toimitusjohtaja joka rohkaisee kaikkia löytämään omat vahvuutensa ja uskaltamaan yrittäjäksi.

Kommentit(2)

22.1.2016 22:02  Hari Adhikari  
You are doing great :) You give courage to other foreigners to have a dream to be in the top position in office.
Best of luck.
26.1.2016 13:37  Anna  
A very inspiring story!

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yksi plus viisi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.