Keskity matkaan, älä määränpäähän

Monen monta kertaa olen saanut lukea kolumneista, artikkeleista ja erinäisistä self help-oppaista, että onnistumisen ydin on tarkasti määritelty tavoite. Perusajatuksena on, että ellei tiedä, mihin pyrkii, miten sen voisi edes saavuttaa?

Olenkin monesti työpöytäni ääressä pohtinut tavoitteeni sisältöä ja sitä, miten suorituksen voisi pilkkoa helpommin hahmoteltaviin osiin. Miltä lopputuloksen pitäisi näyttää? Tämä on usein ollut erittäin toimiva menetelmä, mutta ei kaikki ole aina mennyt kuin Strömsössä tämänkään avulla. Mutta toisaalta – milloin elämä menisi kuin Strömsössä? Suorituksista nyt puhumattakaan.


Matkoja on monenlaisia, tämä on automatkalta Irlannin maaseudulla.

Kerran olin eräässä kulttuuritapahtumassa kuuntelemassa kahta ansioitunutta kirjailijaa. Kysyin toiselta heistä myöhemmin, että mitä oikein kannattaisi tehdä niissä tilanteissa, joissa kirjoittaminen ei yksinkertaisesti maistu. Hänen kasvoilleen levisi hetkessä tietäväinen ja empaattinen hymy. ”Yritä silloin löytää kirjoitusurakasta edes yksi asia, joka on mielestäsi mielenkiintoinen ja miellyttävä. Hyödynnä sitten sitä.”, hän ehdotti. Tätä tapaa olenkin sitten yrittänyt käyttää, kun minulla on ollut vaikeuksia luoda tekstiä - eli usein. Joskus tämä tapa on pitänyt sisällään mahdollisimman nasevan aloituksen keksimisen, toisinaan mahdollisimman elämänmakuisen hahmon luomisen.

Lueskelin kerran erään ammattikirjailijan kirjoitusta siitä, miten hän on päättänyt suhtautua kirjoittamiseen. Kyseisen kirjailijan perusteesin mukaan kirjoittamisessa kannattaa keskittyä itse prosessiin, koska lopputulos on aina epävarma. Teos voi loppujen lopuksi osoittautua onnistuneeksi, täydeksi flopiksi tai sitten joksikin siltä väliltä. Tämä katsontatapa pitää sisällään perustavanlaatuisen ajatuksen, että koska kirjoittaja ei voi etukäteen kontrolloida sitä, millainen hänen teoksestaan tulee ja miten se otetaan vastaan, kannattaa hänen keskittyä kirjoitusprosessista nauttimiseen. Tai edes yrittää löytää jotakin miellyttävää ja mieltä ylentävää prosessista. Jos ihminen keskittyy ainoastaan tavoitteeseen ja ei jostakin syystä sitä sitten saavutakaan, on kaikki ollut periaatteessa merkityksetöntä ja turhaa. Jos sen sijaan kirjoittaja keskittyy prosessiin ja yrittää nauttia siitä parhaiden kykyjensä mukaan, on maaliin johtava prosessi jo itsessään miellyttävä, arvokas ja opettavainen. Ei ollenkaan hullumpi idea, ajattelin.

Tällä hetkellä olen akateemisella kärsimyksen tiellä, eli kirjoitan graduani kampusalueella. Motivaatiopsykologian perusoppien mukaisesti olen yrittänyt pitää horisontissa siintävän tarkasti määrittelemäni tavoitteen mielessäni. Totta on nimittäin se seikka, että ellei ollenkaan tiedä, mitä haluaa saavuttaa, on siitä hyvin vaikeaa saada otetta. Mutta koska tulevaisuus on täynnä kysymysmerkkejä ja epätietoisuutta, ei yksilö yksinkertaisesti voi tietää, mitä sateenkaaren päässä tarkalleen ottaen on. Jos lopputulos ei sitten vastaakaan korkealle asetettuja odotuksia tai tavoite jää kokonaan saavuttamatta, on vaikeaa nähdä mitään tarkoitusta koko projektilla. Mutta jos pystyy nauttimaan itse matkasta, on jo kokenut jotakin.

Kenties latteat sitaatit matkanteon tärkeydestä eivät olleetkaan niin tyhjänpäiväisiä. Matka on tärkeä, ja siitä kannattaa nauttia. Sillä mitään muuta meillä ei loppujen lopuksi ole.

Maaria Tirri on Europassin sisällöntuottaja

Teksti ja kuva: Maaria Tirri

Kuva: Maaria TirriOpiskelu- ja työelämässä painotetaan usein selkeitä tavoitteita ja päämäärätietoisuutta. Voisiko kuitenkin olla niin, että se lopputulokseen johtava prosessi olisi se kaikkein tärkein seikka?Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kolme plus neljä?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.