Kesä kansainvälisen liikkuvuuden ytimessä

Jos haaveissa siintää kansainvälinen työura, kannattaa työkokemusta ulkomailta kerätä jo hyvissä ajoin opintojen aikana. Tästä syystä tartuin mahdollisuuteen viettää kesäni Stuttgartissa työharjoittelun merkeissä.

Kansainvälinen työympäristö edellyttää hyviä kommunikointitaitoja

Työni Stuttgartin yliopiston liikkuvuuspalveluissa on monipuolista. Avustan paikallisia Erasmus- koordinaattoreita syksyllä saapuvien vaihto-opiskelijoiden hakemusten käsittelyssä ja vastaan päivittäin lukuisiin kansainvälistä liikkuvuutta koskeviin tiedusteluihin. Olen ollut itsekin vaihto-oppilaana ja juuri sen vuoksi on ollut jännittävää seurata samaa prosessia toisesta näkökulmasta, nyt vastaanottavan instituution näkökulmasta.

Kysymysten sisällöt vaihtelevat laidasta laitaan: yksi ei osaa täyttää hakemustaan, toiselta puuttuu katto pään päältä ja kolmas haluaa ilmoittautua purjelentoekskursiolle. Olen myös neuvonut eräälle tohtoriopiskelijalle miten hän saa apua psykologisiin ongelmiinsa ja selvitellyt erään toisen kanssa pieleen mennyttä sanomalehtitilausta. Tässä työssä todella tarvitaan hyviä kommunikointitaitoja ja kykyä sopeutua vaihteleviin tilanteisiin, sillä koskaan ei tiedä mitä seuraava päivä tuo tullessaan!

Kuva: Anu Märkälä
Dezernat Internationales sijaitsee arkitehtoonisesti mielenkiintoisessa betonirakennuksessa. Kesähelteillä ilmastointi olisi mukava lisä, mutta onneksi keittiön pakastimessa on usein jäätelöä...

Kulttuurien välisiä eroja

Harjoitteluni ensimmäiset viikot menivät puhtaasti uuden tiedon omaksumisessa ja uuteen työympäristöön totutellessa. Olin jo ennakkoon kuullut edelliseltä harjoittelijalta, että kaikki työntekijät olivat mitä mukavimpia. Ilokseni sain vahvistaa tämän tiedon ja tunsin oloni heti tervetulleeksi tähän noin 20 hengen tiiviiseen porukkaan. Vaikka saksan kieli ja kulttuuri olivat minulle jo entuudestaan tuttuja, en silti voinut välttyä pieniltä kulttuurishokeilta.

Ensinnäkin paperien ja leimojen määrä on päätä huimaava. Pohjoismaalaisena olen tottunut siihen, että lähes kaikki asiat hoituvat sähköisesti. Täällä mikään ei kuitenkaan onnistu tuosta noin vain suullisesti sopimalla saati sitten verkkopalvelussa ilmoittamalla. Aina täytyy täyttää, tulostaa, allekirjoittaa ja leimata joku lomake. Näissä tilanteissa on täytynyt vain buddhalaiseen tapaan hyväksyä tilanne sellaisena kuin se on ja sopeutua paikallisiin toimintatapoihin. Samoja asioita kun voi tehdä monella eri tavalla.

Kuva: Anu Märkälä
Leimateline oli minulle täysin uusi toimistotarvike.

Toinen asia, joka on aiheuttanut päänvaivaa, ovat aukioloajat. Ruokatunnit ovat täällä hyvin tärkeitä ja oikeastaan kaikki toimistot ja virastot ovat keskipäivän aikaan kiinni. Ennakkosuunnittelu ja oma kalenteri ovat olleet suureksi avuksi silloin, kun on itse tarvinnut asioida viranomaisten luona. Toisaalta olen myös nauttinut hiljaisista sunnuntaipäivistä, jolloin ei yksinkertaisesti voi tehdä muuta kuin hengailla puistoissa tai grillata pihalla!

Kuva: Anu Märkälä
Iltalenkillä Vaihingenin kampuksella.

Parasta harjoittelussani ovat olleet kohtaamiset eri puolilta maailmaa tulleiden opiskelijoiden kanssa. Olen myös oppinut paljon uutta, ennenkaikkea itsestäni sekä päässyt virkistämään kielitaitoani. Taloudellisesti olisin hyötynyt jostakin tavanomaisemmasta kesätyöstä enemmän, mutta en varmasti olisi saanut yhtä hyviä eväitä jatkoa varten.

Teksti ja kuvat: Anu Märkälä

Kuva: Anu Märkälä Kansainväliseen liikkuvuuteen liittyy uuden opintosuunnitelman laatimisen ohella hyvin paljon muutakin!

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kolme miinus kolme?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.