Intuitio ohjasi Budapestiin

Yhtenä viikonloppuna lomareissulla Budapestissa Susanna Koskimaalle tuli tunne, että tässä kaupungissa voisi asua. Koskimaa toteutti ajatuksen lähtemällä Budapestiin Erasmus-vaihtoon kevätlukukaudeksi 2013.

Koskimaa opiskelee yleistä kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa, ja viimeistelee parhaillaan graduaan.

Ajatus ulkomaille lähtemisestä oli muodostunut jo opintojen alkuvaiheessa. Erasmus-vaihto vaikutti helpolta tavalta hankkia kansainvälistä kokemusta. “Mahdollisuus opiskella paikallisten opiskelijoiden kanssa ja päästä sisälle paikalliseen elämään tuntui liian hyvältä jättää väliin”, Koskimaa pohtii.

Susanna Koskimaa

Päätös lähteä Budapestiin syntyi fiiliksen pohjalta, hän sanoo. Päätöstä helpotti se, että Budapestissa pystyi opiskelemaan kirjallisuustiedettä englannin kielellä. Unkarissa asumisessa oli myös käytännön etuja: sijainti Euroopan keskellä teki matkustamisesta helppoa, ja maassa oli edullista asua.

Lukiomaista opiskelua

Koskimaa nautti ajastaan Budapestissa, mutta se ei täysin vastannut odotuksia. Hän ei tutustunut paikallisiin opiskelijoihin niin paljon kuin oli toivonut; vapaa-aika kului pitkälti vaihto-opiskelijaporukoissa.

Unkarilaisilla opiskelijoilla oli yllättävän vähän vapaa-aikaa. Monet heistä asuivat Budapestin ulkopuolella, eikä heillä ollut juurikaan mahdollisuuksia viettää aikaa pääkaupungissa.

Opiskelu oli koulumaisempaa kuin Suomessa. “Välillä se muistutti lukio-opiskelua, kun opettajat yrittivät saada selville, olivatko opiskelijat edes lukeneet käsiteltävän oppikirjan. Tenteissä testattiin yksityiskohtien muistamista, kun Suomessa korostetaan kokonaisuuksien hallintaa”, Koskimaa muistelee.

Yliopistolla myös kuohui. Opiskelijat olivat tyytymättömiä koulutuspolitiikan muutoksiin. Opiskelijat valtasivat yliopiston tiloja, ja yliopiston alueella järjestettiin paljon mielenosoituksia. “Tämä ilmapiiri varmasti myös vaikutti unkarilaisten opiskelijoiden motivaatioon”, Koskimaa sanoo.

Kielitaito kehittyy nopeasti

Vaihtokokemus alkoi intensiivisesti. Kahden viikon kielikurssi alkoi heti, kun Koskimaa saapui maahan. Päivisin opiskeltiin unkaria kahdeksan tuntia, iltaisin oli vapaa-ajan ohjelmaa; kaikki aika vietettiin samassa porukassa.

Oppi upposi. Kielikurssi järjestettiin pienessä kaupungissa, jossa harva puhui englantia. Kielen oppimista tehosti se, että kieltä oli pakko käyttää jatkuvasti. Kahden viikon kurssin jälkeen Koskimaa pärjäsi unkarilla jo arkisissa tilanteissa. “Uskomattoman paljon voi oppia niin lyhyessä ajassa!”

Kahden viikon aikana myös sai paljon uusia ystäviä, Koskimaa kertoo. Erasmus-porukan kanssa oltiin lähes vuorokauden ympäri. “Noin intensiivisen jakson jälkeen oli surullista, kun joutui luopumaan ihmisistä, joihin oli juuri tutustunut, kun he lähtivät eri puolille maata”.

Uskaltaudu paikalliseen arkeen

Maailma - tai ainakin Eurooppa - tuntuu vaihdon jälkeen paljon kotoisammalta, Koskimaa kertoo. Kynnys lähteä uudestaan ulkomaille on nyt matalampi. “Oikeastaan se tuntuu samalta, kuin muuttaminen toiseen kaupunkiin Suomessa. Voin samalla tavalla miettiä, muuttaisiko Turkuun vai Pariisiin”.

Graduaan Koskimaa viimeisteli Kööpenhaminassa. Valmistumisen jälkeen tulevaisuus on avoin. “Kulttuurituotanto ja viestintä kiinnostaa. Festarityötä olen jo tehnyt”.

Vaihtokokemus toi lisää rohkeutta ja itsevarmuutta. Se vahvisti tunnetta siitä, että pärjää kyllä - myös vieraalla kielellä. Opiskelu ulkomailla vaikuttaa myönteisesti myös siihen, miten suhtautuu uusiin ihmisiin ja tilanteisiin, Koskimaa pohtii.

Hän kannustaakin vaihto-opiskelua miettiviä opiskelemaan paikallista kieltä, koska se helpottaa luomaan siltoja. Kielen kautta voi paremmin ymmärtää kulttuuria ja saada syvyyttä vaihtokokemukseen.

Koskimaa kannustaa vaihtoon lähteviä tekemään samoja asioita, mitä paikalliset tekevät. Menemään vaikka vapaaehtoistyöhön. “Kaverini olivat vapaaehtoisina paikallisilla elokuvafestivaaleilla - mikä mahdollisuus päästä sisälle paikalliseen elämänmenoon!”

Teksti: Juha Rudanko

Kuva: Samuli Siirala

Susanna Koskimaa
Erasmus-vaihdon jälkeen maailma tuntuu pienemmältä. Lue miksi vaihto-opiskelu kannattaa.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yksi miinus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.