Harjoittelu avasi suljetut ovet

Abiturientti Milja Komulainen Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalta löysi unelmiensa työharjoittelupaikan Euroopan parlamentissa. Hän oppi viidessä päivässä paljon.

“Kannattaa ottaa asenne, että minähän saan sen paikan!” Milja Komulainen nauraa. Kevään 2014 abiturientille Komulaiselle tuo asenne mahdollisti unelmien työharjoittelupaikan Euroopan parlamentissa.

Komulainen opiskelee Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalla. Vuonna 2002 perustettu Eurooppa-linja on opintokokonaisuus, joka mahdollistaa opiskelijoiden perehtymisen yhteiskuntaan ja vaikuttamiseen syvällisemmin kuin lukiossa yleensä on mahdollista.

Eurooppa-linjalle otetaan vuosittain 25 opiskelijaa. Se houkuttelee yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta kiinnostuneita opiskelijoita ympäri Suomea. Iisalmesta kotoisin oleva Komulainen on yksi useista opiskelijoista, joka muutti Tampereelle opiskellakseen Eurooppa-linjalla.

Vuonna 2012 opintokokonaisuuteen lisättiin työharjoittelu. “Halusimme antaa mahdollisuuden työharjoitteluun, jotta opiskelijat saisivat käytännön kokemusta työelämästä,” Eurooppa-linjan koordinaattori Elina Oksanen kertoo.

Milja Komulainen ja Elina Oksanen
Milja Komulainen ja Eurooppa-linjan koordinaattori Elina Oksanen

Tarkoitus on se, että Eurooppa-linjan opiskelijat saavat kosketusta työtehtäviin, joita he mahdollisesti tulevaisuudessa tekevät. “Lukioilla ei juurikaan ole yhteyksiä työelämään, ja halusimme antaa opiskelijoille mahdollisuuksia oppia taitoja, joita he tarvitsevat tulevaisuudessa”, Oksanen sanoo.

Komulainen kuuluu ensimmäiseen vuosikurssiin Eurooppa-linjalaisia, jotka suorittavat harjoittelun. Hän työskenteli ikimuistoiset viisi päivää Euroopan parlamentin jäsenen Riikka Pakarisen toimistossa Brysselissä.

Rohkeus palkitaan

Monille opiskelijoille ajatus harjoittelupaikan etsimisestä tuntuu aluksi haasteelliselta. Korkeakouluopiskelijat kilpailevat samoista paikoista, eivätkä kaikki työnantajat halua ottaa lukiolaisia. Oksanen kertoo, että valtaosa opiskelijoista kuitenkin onnistuu hankkimaan paikan itsenäisesti.

Komulainen kyseli ensin harjoittelumahdollisuuksia eduskunnasta, tuloksetta. Oma aktiivisuus kuitenkin avasi vieläkin herkullisemman mahdollisuuden. Europarlamentaarikko Pakarinen oli puhumassa Hämeenlinnassa, joten Komulainen meni paikalle ja esitti kysymyksen, joka teki vaikutuksen. “Pakarinen tuli istumaan pöytääni tilaisuuden jälkeen ja kehotti ottamaan yhteyttä, jos tarvitsen jotain. Kysyin harjoittelusta, ja asia sovittiin saman tien.”

Komulainen ehti viiden päivän harjoittelussa paljon: hän valmisteli blogitekstejä, seurasi istuntoja ja toimiston ainoana venäjän kieltä osaavana laati uutiskatsauksia venäläisestä mediasta. Iltaisin Pakarisen avustajat esittelivät Komulaiselle Brysseliä.

“Harjoittelu oli huikea kokemus! Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, ja harjoittelun aikana sain mahdollisuuden nähdä suljettujen ovien taakse. Sain paremman käsityksen MEP:in työn monimuotoisuudesta ja Euroopan parlamentin toiminnasta.”

Kaikki Eurooppa-linjalaiset tekevät Brysseliin opintomatkan, joka sisältää tutustumiskäynnin Euroopan parlamenttiin. Komulainen huomauttaa, että Eurooppa-linjan opinnoista ja opintomatkoista saa jo hyvä käsityksen parlamentin toiminnasta, mutta työskentelemällä siellä itse oppi paljon uusia yksityiskohtia MEP:in työstä.

“Opintomatka oli hieno kokemus, mutta oli aivan eri asia olla itse harjoittelijana parlamentissa. Sain valtavasti inspiraatiota harjoittelusta,” Komulainen innostuu kertomaan.

Riskejä kannattaa ottaa

Komulaisen ylioppilaskirjoitukset ovat ohi, ja keväällä 2014 hän hakee opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa Tampereen yliopistoon.

Eurooppa-linjalaiset suorittavat korkeakouluopintoja lukion aikana, ja Komulainen on jo suorittanut kansainvälisen politiikan johdantokurssin.

“Opiskelijat voivat vapaasti valita yliopiston kursseja, mutta useimmat suorittavat hallintotieteiden, oikeustieteiden, taloustieteiden tai tiedotusopin kursseja,” Oksanen kertoo.

Yksi Eurooppa-linjan harjoittelun tavoitteista on selventää lukiolaisille, minkälaisiin työtehtäviin he voivat päästä opiskelemalla tiettyä alaa korkeakoulussa. “Esimerkiksi kansainvälinen politiikka ei johda mihinkään tiettyyn ammattiin. Kaikki tietävät, minkälaisiin tehtäviin valmistuu opiskelemalla vaikkapa opettajaksi, mutta tätä voi olla vaikea hahmottaa monien korkeakoulutukintojen osalta," Oksanen sanoo.

Komulainen sai harjoittelussa monipuolisen kuvan Euroopan parlamentin toiminnasta. Hän haaveileekin työskentelevänsä siellä tulevaisuudessa.

Hänellä on selvät neuvot harjoittelupaikkaa hakevalle. “Ole itsevarma ja rohkea. Ota suoraan yhteyttä ihmisiin. Ota riskejä: hae myös paikkoihin, joihin et aluksi uskaltaisi pyrkiä. Lukiolaisena on helppo ajatella, että kokemusta ei ole tarpeeksi, mutta ottamalla rohkeasti yhteyttä voi tulla yllättäviä onnistumisia.”

Teksti: Juha Rudanko

Kuva: Samuli Siirala

Harjoittelusta voi saada valtavasti inspiraatiota ja uusia kokemuksia jo lukiossa. Hae rohkeasti kiinnostavia paikkoja.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yksi miinus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.