Onko 15 eri tulonlähdettä liioittelua vai nykypäivää?

Vanhempani ovat molemmat tehneet pitkän työuran samalla työnantajalla. Jo eläkkeelle siirtynyt isäni oli koko työuransa yliopistosta valmistumisen jälkeen samassa työpaikassa. Nuoremmille sukupolville tilanne on toisenlainen. Moni nuori aikuinen ei välttämättä halua sitoutua samaan työnantajaan koko uransa ajaksi, eikä se usein oikein ole mahdollistakaan. Niin työmarkkinoilla kuin muuallakin yhteiskunnassa puhaltavat muutoksen tuulet. Vai puhaltavatko?


Matkatoimittajana toiminen paratiisisaarella voisi olla monelle mieluisa tulonlähde.

Kävin alkuvuodesta mielenkiintoisessa seminaarissa, jossa Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori Alf Rehn puhui korkeakouluopiskelijoiden tulevaisuuden näkymistä. Rehn aloitti tilaisuuden sanomalla, että valitettavasti aiemmat sukupolvet ovat jo napanneet kaikki ns. helpot työllistysmahdollisuudet. Varmat, turvalliset ja vakaat työnäkymät ovat menneen talven lumia ja nuorten aikuisten tehtäväksi jää sopeutua tähän tosiasiaan.

Rehn kehotti kaikkia paikalla olevia korkeakouluopiskelijoita pohtimaan jo etukäteen mahdollisia varasuunnitelmia tulevaisuuden varalle. Jos tämänhetkinen uravalinta osoittautuukin tulevaisuudessa haastavaksi tai mahdottomaksi, niin silloin suunnitelma B ja C olisi hyvä olla jo valmiina mielessä tai jo käytössä esim. freelancer-töiden, harrastusten tai verkostojen kautta. Rehnin mielestä ihmisen olisi vaarallista tuudittautua illuusioon, että se mitä sillä hetkellä tekee, toimisi myös varmuudella tulevaisuudessa. Mistä me edes tiedämme, mitä töitä 15 vuoden kuluttua on olemassa?

Luin äskettäin Business Insider-lehdestä Pauline Paquinin kertomuksen siitä, että hänellä on yhteensä 15 tulonlähdettä. Aluksi tulonlähteiden määrä tuntui hämmästyttävän suurelta. Toisaalta epävarmoina aikoina voi olla viisasta varautua moneen eri skenaarioon. Paquin oli samoilla linjoilla kirjoituksessaan ja pohti, että kun talousnäkymät ovat heikot, niin on turvallisempaa, että tulot muodostuvat useammasta pienestä purosta kuin yhdestä suuresta virrasta. Paquin saa kuukausittain tuloja esim. valmistamalla ruokaa ulkomaalaisille ja vuokraamalla vierasmajaansa Airbnb-käyttöön.

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava on useaan otteeseen painottanut, että enää ei kannattaisi pohtia, ”Mitä minusta tulee isona?” vaan ennemminkin, että ” Mitä minusta tulee seuraavaksi?”. Selvää on, että joustavuudesta ja uteliaisuudesta tulee entistä tärkeämpiä periaatteita työmarkkinoilla. Olisi liioiteltua sanoa, että toistaiseksi voimassa oleva, kokopäiväinen työsopimus olisi kokonaan menneen talven lumia. Joka tapauksessa varautuminen moniin eri olosuhteisiin voi tuskin koskaan olla täysin väärä lähestymistapa.

Maaria Tirri on Europassin sisällöntuottaja
Teksti ja kuva: Maaria Tirri

Olemme monesti kuulleet, että tulevaisuuden työmarkkinat ovat täynnä epävarmuutta. Miten siihen voisi varautua? Onko 15 tulonlähdettä jo liioittelua?

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Kommentointiohje

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy kirjoituksen aiheeseen. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat kirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallitus, europassi@oph.fi.

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kolme plus kuusi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.